Graniczna kontrola sanitarna – co to takiego?

Jerzy Biernacki
02.01.2017

Polska, jako kraj unijny, korzysta ze swobody przepływu towarów wewnątrz Unii. To bardzo ułatwia działalność firm przewozowych. Nadal jednak pozostajemy granicą Unii Europejskiej, dlatego przez nasz kraj codziennie przejeżdżają setki samochodów ze Wschodu, transportujących także produkty żywnościowe. Każdy taki ładunek musi zostać poddany granicznej kontroli sanitarnej.

Na czym to polega?

Graniczna kontrola sanitarna jest przeprowadzana zawsze, gdy na teren Unii Europejskiej mają zostać wwiezione towary żywnościowe pochodzące z tzw. państw trzecich (np. z Ukrainy, Rosji, Białorusi etc.). Ważne jest to, że przepis nie dotyczy produktów pochodzenia zwierzęcego.

Co w takim razie podlega kontroli? Przede wszystkim warzywa i owoce, bez względu na ich formę. Sprawdzone muszą więc zostać zarówno świeże produkty, jak i suszone, mrożone, łuskane, chłodzone, konserwowe czy mieszane. Kontrolę przeprowadzają przedstawiciele Państwowej Inspekcji Sanitarnej na wniosek celników.

Nie tylko owoce i warzywa

Lista produktów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej, jest długa. Znajdują się na niej również:

  • Kawa
  • Herbata
  • Przyprawy w każdej postaci (także mielone, suszone i w formie korzenia)
  • Pszenica, która nie jest przeznaczona na siew
  • Mąki, kasze, ryż
  • Ekstrakty roślinne
  • Soki
  • Oleje
  • Czekolada
  • Kakao
  • Wszelkie wyroby cukiernicze i piekarskie
  • Produkty zbożowe
  • Przetwory
  • Przeciery
  • Pasty owocowe
  • Galaretki
  • Zupy i buliony
  • Lody
  • Wino ze świeżych winogron oraz wermuty
  • Przetwory homogenizowane

Dla wielu przewoźników zaskoczeniem jest fakt, że graniczna kontrola sanitarna obejmuje także wszelkie materiały, które mogą mieć kontakt z żywnością, czyli najczęściej służą do jej produkcji.

Inspektorzy mają więc prawo sprawdzić naczynia stołowe, wybrane artykuły gospodarstwa domowego wykonane z ceramiki, stali, tworzy sztucznego i żeliwa oraz wszystkie przedmioty kuchenne.

Kontroli podlegają również urządzenia o wadze do 10 kilogramów, które są obsługiwane ręcznie i służą do przygotowania, obróbki lub podawania żywności – można tu wymienić miksery, sokowirówki czy młynki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie